ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA

Nowe

Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu

Pitchford Paul 

Rok wydania2012
Oprawamiękka
Ilość stron776
Format193 x 253 mm
ISBN9788375790238

Poleć znajomemu

76,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 84,90 zł

To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Kompedium zawiera:
- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

EKSPERCI POLECAJĄ:

Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie

Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej

Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP

SKRÓCONY SPIS TREŚCI:

1. Źródła inspiracji 

Część I. Podstawy diagnozy i leczenia 

2. Yin-Yang i dalej 

3. Siła życiowa Qi

4. Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi 

5. Wewnętrzny/zewnętrzny: Budowanie odporności 

6. Nadmiar i niedobór 

Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu 

7. Przejście na nową dietę

8. Woda

9. Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce 

10. Oleje i tłuszcze 

11. Substancje słodzące 

12. Sól

13. Przyprawy, kofeina i dodatki korzenne 

14. Witaminy i suplementy

15. Wapń

16. Produkty z pokarmów zielonych 

17. Prosty sposób na przeżycie 

18. Radowanie się pożywieniem 

19. Łączenie pokarmów 

20. Posty i oczyszczanie 

21. Pożywienie dla dzieci

Część III. Pięć Elementów i systemy narządowe 

22. Pięć Elementów: dostrojenie do pór roku oraz narządy w harmonii i chorobie 

23. Lecznicze zastosowanie pięciu smaków 

24. Element Drzewa 

25. Element Ognia 

26. Element Ziemi 

27. Element Metalu 

28. Element Wody 

Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety 

29. Zaburzenia poziomu cukru we krwi

30. Żołądek i jelita 

31. Zaburzenia związane z krwią

32. Rak i diety regeneracyjne 

33. Inne choroby zwyrodnieniowe 

Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej 

34. Gotowanie wibracyjne 

35. Zboża

36. Chleby

37. Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice 

38. Orzechy i nasiona 

39. Warzywa 

40. Kiełki

41. Sałatki 

42. Wodorosty 

43. Zupy

44. Sosy

45. Dodatki smakowe 

46. Smarowidła i pasty

47. Warzywa kiszone 

48. Mleko ze zbóż i nasion 

49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion

50. Owoce

51. Desery

52. Podsumowanie 

Epilog 

Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów

Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie

Przypisy 

Indeks przepisów kulinarnych 

O autorze

Podobne produkty