ŻYWIENIOWA PROFILAKTYKA ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ OKA (AMD)

Nowe

J. Wyka 

Poleć znajomemu

45,00 zł Cena detaliczna

AMD jest to schorzenie degeneracyjne plamki żółtej oka związane z wiekiem. Stanowi jedną z najpowszechniejszych przyczyn pogorszenia ostrości widzenia oraz utraty wzroku na świecie. Umiejętność wyboru produktów spożywczych, które są źródłem korzystnych składników, stanowi wyzwanie. Prawidłowa kompozycja produktów w potrawy z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki kulinarnej wymaga również świadomości wpływu żywienia na zdrowie. Przedstawione w publikacji jadłospisy, opracowane zgodnie z aktualną wiedzą oparta na faktach naukowych, umożliwiają realizację norm żywieniowych osób w starszym wieku, ale również odpowiednią profilaktykę choroby. 

SKRÓCONY SPIS TREŚCI: 

Zastosowane skróty

1. Wstęp 

2. Uwarunkowania demograficzne starości

3. Fizjologia procesu starzenia 

4. Patologia procesu starzenia 

5. AMD - zwyrodnienie plamki żółtej oka 

6. Zalecenia dietetyczne dla seniorów 

7. Wpływ sposobu żywienia na AMD 

8. Założenia diety w profilaktyce AMD - jadłospisy oraz receptury potraw 

9. Podsumowanie

10. Piśmiennictwo 

Podobne produkty