Nowe
J. Wyka
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
AMD jest to schorzenie degeneracyjne plamki żółtej oka związane z wiekiem. Stanowi jedną z najpowszechniejszych przyczyn pogorszenia ostrości widzenia oraz utraty wzroku na świecie. Umiejętność wyboru produktów spożywczych, które są źródłem korzystnych składników, stanowi wyzwanie. Prawidłowa kompozycja produktów w potrawy z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki kulinarnej wymaga również świadomości wpływu żywienia na zdrowie. Przedstawione w publikacji jadłospisy, opracowane zgodnie z aktualną wiedzą oparta na faktach naukowych, umożliwiają realizację norm żywieniowych osób w starszym wieku, ale również odpowiednią profilaktykę choroby.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
Zastosowane skróty
1. Wstęp
2. Uwarunkowania demograficzne starości
3. Fizjologia procesu starzenia
4. Patologia procesu starzenia
5. AMD - zwyrodnienie plamki żółtej oka
6. Zalecenia dietetyczne dla seniorów
7. Wpływ sposobu żywienia na AMD
8. Założenia diety w profilaktyce AMD - jadłospisy oraz receptury potraw
9. Podsumowanie
10. Piśmiennictwo
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna