TERAPIA POŻYWIENIEM

Nowe

DIETETYKA WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ 

J. Kastner 

Rok wydania2014
Oprawatwarda
Ilość stron336
Format168 x 238 mm
ISBN978-83-7579-310-9

Ostatnie egzemplarze!

Poleć znajomemu

54,00 zł Cena detaliczna

Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania.

Książka zawiera:
• opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych
• praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów
• przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych
• listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego
• porady odnoszące się do terapii akupunkturą

Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.

SKRÓCONY SPIS TREŚCI:

O książce 

Podziękowania 

Struktura i korzystanie z książki

1. Teoria 

A. Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej 

Yin i yang

Terapeutyczne zasady TMCh

Pięć przemian (wu xing)

Pięć podstawowych substancji 

Przyczyny chorób 

B. Metodologia terapii żywieniowej 

Energetyka pożywienia 

Energetyczna natura termiczna 

Pięć smaków (wu wei)

Związek smaków z systemem narządów 

Wpływanie na naturę termiczną pożywienia

Metody gotowania w szczegółach 

Przygotowanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda)

2. Dietetyka chińska w praktyce 

Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej 

Szczególne znaczenie przemian ziemi

Odżywianie i rytmy pór roku 

Odżywianie i czynniki patogenne 

Odżywianie i cykl życia ludzkiego 

3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii

A. Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej

Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych 

Nie przejmuj się dogmatami 

B. Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków 

System narządów - śledziona/trzustka-żołądek - przemiana ziemi

System narządów - nerki-pęcherz moczowy - przemiana wody

System narządów - wątroba-pęcherzyk żółciowy - przemiana wody

System narządów - serce-jelito cienkie - przemiana ognia 

4. Klasyfikacja produktów spożywczych 

Warzywa 

Zboża i soja 

Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki

Owoce

Mięso i drób 

Ryby / owoce morza

Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze 

Orzechy i nasiona 

Napoje alkoholowe, kawa i herbata 

5. Przypadki kliniczne 

Dolegliwości układu oddechowego

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe 

Otyłość 

Zaburzenia układu krążenia 

Dolegliwości oczu

Dolegliwości skórne

Dolegliwości układu moczowego-płciowego 

Dolegliwości ginekologiczne

6. Dietetyka chińska w skrócie

Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów 

Produkty od A do Z

7. Słowniczek 

8. Dodatki 

Podobne produkty