Obniżka! Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej? (OUTLET)

Nowe

Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat

Ten produkt należy do działu outlet, do którego trafiają ksiązki mechaniczne uszkodzone.

Najczęściej są to zagięte rogi lub wgniecione okładki. Merytorycznie książki te są w 100% kompletne.

 

W razie chęci zapoznania się z wyglądem ksiązki przed dokonaniem zakupu,

proszę o kontakt mailowy:

info@medpharm.pl

Rok wydania2006
Oprawamiękka
Ilość stron112
Format131 x 190 mm
ISBN978-83-60466-22-3

Poleć znajomemu

13,60 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 19,00 zł

-20%

17,00 zł

Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.

Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.

Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.

W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.

Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U:

   1. U – urozmaicenie
   2. U – umiarkowanie
   3. U – uregulowanie
   4. U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
   5. U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer

oraz ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
   6. U – uśmiechnij się, bo dieta łatwostrawna nie jest trudna.

Recenzja:

http://glosseniora.pl/news/2015/02/co-warto-wiedziec-o-diecie-latwo-strawnej

SPIS TREŚCI:

Wstęp

GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Produkty zbożowe

Warzywa i owoce

Mleko i przetwory mleczne

Mięso, wędliny, ryby oraz jaja

Tłuszcze

Cukier i słodycze

ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Energia

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Witaminy

Składniki mineralne

Woda

CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ

Co można podawać na poszczególne posiłki?

Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw

Naczynia kuchenne

Przyprawy

Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych

Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych

Zawartość energii i składników odźywczych w racjach pokarmowych

PRZYKŁADY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ

Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów

Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach

Podobne produkty