Interakcje leków z pożywieniem

Nowe

Z. Zachwieja - redaktor naukowy
P. Paśko - redaktor prowadzący

Rok wydania2016
Oprawamiękka
Ilość stron504
Format168 x 238 mm
ISBN978-83-7846-072-5

Poleć znajomemu

98,00 zł Cena detaliczna

Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?

Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?

Czy wiesz, że soki owocowe, zwłaszcza sok grejpfrutowy, mogą wpływać na efekt działania leku?

Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w tej książce.

Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków.

Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom.

SKRÓCONY SPIS TREŚCI

Przedmowa

Autorzy

Podstawowe parametry farmakokinetyczne

1. WPŁYW POŻYWIENIA NA LOSY LEKÓW W ORGANIZMIE

1.1 Wchłanianie pokarmów a pożywienie

1.2 Wpływ pożywienia na transport leków w organizmie

1.3 Wpływ składników pożywienia na proces biotransformacji leków

1.4 Białka transportujące leki a pożywienie

1.5 Zanieczyszczenie żywności substanacjami chemicznymi a metabolizm leków

1.6 Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego

1.7 Wpływ pożywienia na wydalanie leków

1.8 Wpływ substancji farmakologicznie czynnych występujących w żywności na działanie leków

1.9 Udział płynów w biodostępności leków

1.10 Interakcje leku z alkoholem

2. WPŁYW POŻYWIENIA NA FARMAKOKINETYKĘ I FARMAKODYNAMIKĘ POSZCZEGÓLNYCH LEKÓW

2.1 Interakcje leków ośrodkowego układu nerwowego z pożywieniem

2.2 Interakcje niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwreumatycznych z pożywieniem

2.3 Interakcje leków układu sercowo-naczyniowego z pożywieniem

2.4 Interakcje leków stosowanych w leczeniu cukrzycy z pożywieniem

2.5 Interakcje leków stosowanych w chorobach układu oddechowego z pożywieniem

2.6 Interakcje leków przeciwhistaminowych i przeciwalergicznych z pożywieniem

2.7 Interakcje leków stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego z pożywieniem

2.8 Interakcje leków stosowanych w chorobach układu moczowo-płciowego z pożywieniem 

2.9 Interakcje leków hormonalnych z pożywieniem

2.10 Interakcje leków stosowanych w leczeniu osteoporozy z pożywieniem

2.11 Interakcje leków przeciwbakteryjnych z pożywieniem

2.12 Interakcje leków przeciwgrzybiczych z pożywieniem

2.13 Interakcje leków przeciwko retrowirusom i wirusom z pożywieniem

2.14 Interakcje leków przeciwpasożytniczych z pożywieniem

2.15 Interakcje leków przeciwnowotworowych z pożywieniem

2.16 Interakcje lekow insulinosupresyjnych z pożywieniem

3. WPŁYW LEKÓW NA STAN ODŻYWIENIA ORGANIZMU

3.1 Wpływ leków na wchłanianie, transport, metabolizm i wydalanie składników odźywczych pożywienia

3.2 Bezpośredni wpływ wybranych grup leków doustnych na stan odżywienia

3.3 Pośredni wpływ leków na stan odżywienia

Indeks

Podobne produkty