Dietetyka oparta na dowodach (OUTLET)

Nowe

E. Poniewierka 

Ten produkt należy do działu outlet, do którego trafiają ksiązki mechaniczne uszkodzone.

Najczęściej są to zagięte rogi lub wgniecione okładki. Merytorycznie książki te są w 100% kompletne.

 

W razie chęci zapoznania się z wyglądem ksiązki przed dokonaniem zakupu,

proszę o kontakt mailowy:

info@medpharm.pl

Rok wydania2016
Oprawamiękka
Ilość stron268
Format165 x 237 mm
ISBN978-83-7846-039-8

Ostatnie egzemplarze!

Poleć znajomemu

33,12 zł Cena detaliczna

Przedmowa

Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.

Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

 

Elżbieta Poniewierka

 

Spis treści:

1. Prawidłowo żywione dziecko - zdrowy dorosły (Iwona Ignyś)

2. Niedożywienie (Iga Gromny, Elżebieta Poniewierka)

3. Doustna suplementacja pokarmowa (Anna Zmarzły)

4. Nutrigenetyka (Anna Sadakierska-Chudy)

5. Tkanka tłuszczowa - ważny narząd w organizmie człowieka (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek)

6. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (Radosław Kempiński)

7. Żywienie i choroby nowotworowe (Katarzyna Neubauer)

8. Nietolerancja i alergia pokarmowa - czy cos je łączy? (Zbigniew Bartuzi)

9. Celiakia - jakie stanowi zagrożenia? (Małgorzata Zwolińska-Wcisło)

10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej (Monika Biernat)

11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego (Paweł Petryszyn)

Podobne produkty