Nowe
Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat
Rok wydania | 2006 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 112 |
Format | 131 x 190 mm |
ISBN | 978-83-60466-22-3 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.
Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U:
1. U – urozmaicenie
2. U – umiarkowanie
3. U – uregulowanie
4. U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
5. U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
oraz ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
6. U – uśmiechnij się, bo dieta łatwostrawna nie jest trudna.
Recenzja:
http://glosseniora.pl/news/2015/02/co-warto-wiedziec-o-diecie-latwo-strawnej
SPIS TREŚCI:
Wstęp
GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Mleko i przetwory mleczne
Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
Tłuszcze
Cukier i słodycze
ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy
Składniki mineralne
Woda
CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ
Co można podawać na poszczególne posiłki?
Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
Naczynia kuchenne
Przyprawy
Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych
Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
Zawartość energii i składników odźywczych w racjach pokarmowych
PRZYKŁADY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ
Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna