Nowe
J.Stein, T.Gaschott, D.Mebs, V.Mersch-Sundermann, H.Raab, S.Ulrich, F.Wolter
Rok wydania | 2016 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 160 |
Format | 166 x 236 mm |
ISBN | 978-83-7846-088-6 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
„Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką” Franҫois de La Rochefoucauld
Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszystkich etapach zarówno łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów. Źródło problemów najczęściej stanowią: zastosowanie naturalnych składników, zanieczyszczenia środowiskowe lub dodatki do żywności wykorzystywane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów, mających na celu obróbkę i polepszanie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym występowaniu chorób na dużym terenie oraz rozprzestrzenianiu się nawet rzadkich czynników chorobotwórczych między wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Znani specjaliści z różnych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia oraz zażywania używek, jednocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można też odnaleźć potwierdzone naukowo informacje dotyczące przyczyn, patogenezy, diagnostyki i terapii oraz działań prewencyjnych różnego typu zatruć.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI
1. Szkodliwe substancje w naturalnych używkach
2. Szkodliwe działanie substancji pochodzenia roślinnego
3. Toksyny powstające w wyniku procesów przetwórczych żywności
4. Szkodliwe działania wywoływane przez dodatki do żywności
5. Szkodliwe działanie zanieczyszczeń żywności i pozostałości występujących w produktach spożywczych
6. Wpływ środków spożywczych i używek na działanie leków
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna