Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.

Nowe

Autorzy:

prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Sznitowska

dr n. rol. Rafał Chmielecki

dr n. farm. Jerzy Jambor

prof. dr hab. n. farm. Jaromir Budzianowski

dr n. farm. Barbara Zygmunt

dr n. farm. Bogdan Gulanowski

dr inż. Monika Partyka

dr n. farm. Wojciech Dymowski

Redakcja naukowa:

Małgorzata Sznitowska

Jerzy Jambor

Rok wydania2022
Oprawatwarda
Ilość stron322
Format173 x 243 mm
ISBN9788378461531

Poleć znajomemu

120,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 130,00 zł

Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.

Podobne produkty