Optymalne żywienie w sporcie. Dieta dostosowana do dyscypliny sportu.

Nowe

W. Friedrich
Redakcja naukowa:
J. Wyka
Rok wydania2020
Oprawamiękka
Ilość stron312
Format167 x 238 mm
ISBN978-83-7846-086-2

Poleć znajomemu

85,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 95,00 zł

Dodatki

Tablice wartości energetycznych: https://medpharm.pl/content/10-batony-i-napoje

Książka zawiera m.in.:

  • podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych 
  • ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała
  • rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym 
  • witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców 
  • żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową
  • jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie 

SKRÓCONY SPIS TREŚCI:

Przedmowa do wydania polskiego

Słowo wstępne do drugiego, trzeciego i czwartego wydania

Przedmowa do czwartego wydania

1. Trawienie

2. Sport i żywienie

3. Węglowodany – superpaliwo dla komórki mięśniowej

4. Żywienie, trening i regeneracja

5. Tłuszcze – szczególne źródło energii

6. Białka – moc nie tylko w sportach siłowych

7. Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie

8. Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała

9. Gospodarka płynowa – czym i jak się nawadniać, uprawiając sport

10. Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów

11. Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu

12. System Nutrient Timing Ivy’ego i Portmana

13. Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety

14. Osteoporoza, sport i żywienie

15. W praktyce: jadłospisy dla sportowców

16. Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie

17. Diety bezglutenowe

Literatura

Skorowidz

O Autorze

Podobne produkty