Nowe
Agata Jabłońska-Trypuć, Romuald Czerpak
Rok wydania | 2008, dodruk 2018 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 200 |
Format | 148 x 238 mm |
ISBN | 978-83-60466-64-3 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
Książka przeznaczona jest głównie dla studentów kosmetologii, a także dla osób prowadzących gabinety kosmetyczne, pracujących w salonach fryzjerskich czy zajmujących się odnową biologiczną. Mogą z niej również korzystać fitoterapeuci i lekarze dermatolodzy.
SPIS TREŚCI:
Przedmowa
Część teoretyczna:
1. Metody przygotowania, konserwacji, przechowywania i nazewnictwo surowców roślinnych
2. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych oraz metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych
3. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w cukry, śluzy, gumy, glikozydy, sapominy, azuleny, olejki eteryczne, balsamy i żywice
4. Surowce roślinne bogate w kwasy alifatyczne, hydroksykwasy, fenolokwasy, chinony, garbniki, kumaryny, flawonoidy, chlorofile, karotenoidy i cytochromy
5. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w aminy, aminokwasy, peptydy, białka, kwasy tłuszczowe, tłuszcze, woski, steroidy, hormony i witaminy
6. Bakterie, glony, grzyby i porosty o znaczeniu kosmetycznym, higienicznym i leczniczym
7. Surowce geologiczne, syntetyczne i tworzywa sztuczne o znaczeniu kosmetyczno-higienicznym
Ćwiczenia laboratoryjne:
1. Metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych: makro- i mikroskopowe, organoleptyczne, fizykochemiczne i biologiczno-farmakologiczne
2. Identyfikacja cukrów, śluzów i gum w surowcach roślinnych
3. Charakterystyka wybranych surowców roślinnych bogatych w azuleny, olejki eteryczne, balsamy, żywice i sapominy (ilościowe oznaczanie olejków lotnych metodą Derynga)
4. Identyfikacja antocyjanów, flawonów, hydroksykwasów, fenolokwasów, garbników, kumaryn, chlorofili i karotenoidów w surowcach roślinnych
5. Wykrywanie i charakterystyka aminikwasów, peptydów i białek w surowcach roślinnych i zwierzęcych
6. Wykrywanie i badanie właściwości kwasów tłuszczowych, tłuszczów i wosków w surowcach roślinnych i zwierzęcych
7. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych
Bibliografia
Skorowidz
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna