Nowe
redakcja GENE STONE
Rok wydania | 2012 r. |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 224 |
Format | 165 x 240 mm |
ISBN | 978-83-7579-237-9 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
A gdyby jedna prosta zmiana mogła Cię uchronić od chorób serca, cukrzycy i nowotworów?
Przez kilkadziesiąt lat pytanie to fascynowało pewną grupę zapalonych lekarzy i naukowców, a wyniki ich badań, które mogą zmienić Twoje życie, stały się głównym przesłaniem przebojowego filmu dokumentalnego WIDELECE ZAMIAST NOŻY. Jak brzmi ich recepta na zdrowie? Stosuj dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych – to może uratować Ci życie.
Jeśli wywraca to do góry nogami Twoje obecne przekonania na temat zaleceń żywieniowych, wiedz, że eksperci stojący za WIDELCEM ZAMIAST NOŻA nie obawiają się obalania dotychczasowych mitów. Dr Caldwell Esselstyn w swojej książce Prevent and Reverse Heart Disease wyjaśnił, w jaki sposób spożywanie mięsa, nabiału i olejów uszkadza tkankę wyścielającą nasze naczynia krwionośne, powodując choroby serca, zawały i udary. W "Nowoczesnych zasadach odżywiania", opracowanych między innymi na podstawie szeroko zakrojonych badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Chinach, dr Colin Campbell ukazał, że nowotwory i inne choroby zbierają największe żniwo, gdy normę stanowi sposób żywienia oparty na mięsie i nabiale, natomiast zachorowalność gwałtownie się obniża, jeśli ludzie pozostają przy tradycyjnych dietach roślinnych. Obecnie coraz więcej ekspertów podpisuje się pod stwierdzeniem, że nic nie jest w stanie zapewnić takich korzyści zdrowotnych jak dieta oparta na produktach roślinnych.
Książka zawiera:
- opinie wybitnych specjalistów, którzy wystąpili w filmie WIDELEC ZAMIAST NOŻA – dr. Neala Barnarda, dr. Johna McDougalla, Ripa Esselstyna – autora The Engine 2 Diet, a także wielu innych;
- przykłady sukcesów odniesionych po przejściu na dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych – na przykład historię San’Dery Prude’y, która nie musi już przyjmować leków na cukrzycę, schudła i czuje się świetnie;
- informacje na temat odpowiedniego bilansowania zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa, rośliny strączkowe i nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym praktyczne wskazówki dotyczące zmiany sposobu żywienia i niezbędnych przyrządów kuchennych;
- 125 przepisów mistrzów kuchni roślinnej: od śniadaniowych muffinów owsianych z borówkami, poprzez słonecznie pomarańczową zupę-krem z ignamów, po polentę z czosnkiem i rozmarynem oraz kruche ciasto malinowo-gruszkowe – pyszne, zdrowe potrawy na każdy posiłek i na każdy dzień.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
Wstęp
Część pierwsza: ŚWIAT DIETY ROŚLINNEJ
Dobre dla zdrowia
Dobre dla zwierząt
Dobre dla środowiska
Część druga: NISKO PRZETWORZONA DIETA OPARTA NA PRODUKTACH ROŚLINNYCH
Czytanie etykiet
Przewodnik po żywności roślinnej
Jak przetrwać okres przejściowy
Część trzecia: PRZEPISY
Tabela miar
Dodatek
O autorach przepisów
Źródła przepisów
Podziękowania
Indeks
O redaktorze
O Forks Over Knives
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna