Nowe
DIETETYKA WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
J. Kastner
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 336 |
Format | 168 x 238 mm |
ISBN | 978-83-7579-310-9 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania.
Książka zawiera:
• opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych
• praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów
• przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych
• listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego
• porady odnoszące się do terapii akupunkturą
Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
O książce
Podziękowania
Struktura i korzystanie z książki
1. Teoria
A. Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej
Yin i yang
Terapeutyczne zasady TMCh
Pięć przemian (wu xing)
Pięć podstawowych substancji
Przyczyny chorób
B. Metodologia terapii żywieniowej
Energetyka pożywienia
Energetyczna natura termiczna
Pięć smaków (wu wei)
Związek smaków z systemem narządów
Wpływanie na naturę termiczną pożywienia
Metody gotowania w szczegółach
Przygotowanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda)
2. Dietetyka chińska w praktyce
Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej
Szczególne znaczenie przemian ziemi
Odżywianie i rytmy pór roku
Odżywianie i czynniki patogenne
Odżywianie i cykl życia ludzkiego
3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii
A. Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej
Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych
Nie przejmuj się dogmatami
B. Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków
System narządów - śledziona/trzustka-żołądek - przemiana ziemi
System narządów - nerki-pęcherz moczowy - przemiana wody
System narządów - wątroba-pęcherzyk żółciowy - przemiana wody
System narządów - serce-jelito cienkie - przemiana ognia
4. Klasyfikacja produktów spożywczych
Warzywa
Zboża i soja
Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki
Owoce
Mięso i drób
Ryby / owoce morza
Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze
Orzechy i nasiona
Napoje alkoholowe, kawa i herbata
5. Przypadki kliniczne
Dolegliwości układu oddechowego
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Otyłość
Zaburzenia układu krążenia
Dolegliwości oczu
Dolegliwości skórne
Dolegliwości układu moczowego-płciowego
Dolegliwości ginekologiczne
6. Dietetyka chińska w skrócie
Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów
Produkty od A do Z
7. Słowniczek
8. Dodatki
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna