Proponujemy naszym klientom w ramach podróży, w poszukiwaniu wegetariańskich książek, wspaniałą kulinarną przygodę z ajurwedyjskim systemem odżywiania. Gotujmy według ajurwedy i delektujmy się potrawami z krajowych warzyw, owoców i ziół.
Słowo "ajurweda" pochodzi z sanskrytu, składa sie z dwóch członów ayus (życie) i vid (wiedza), najczęściej tłumaczone jest jako wiedza o długowieczności. W ajurwedzie główną rolę odgrywają trzy dosze: wata, pitta, kapha. Ciało, umysł i dusza są ze sobą nierozerwalnie połączone, dlatego dosze regulują zarówno cielesne, jak i umysłowe i duchowe funkcje ludzkiego organizmu.
Harmonijne, niezakłócone oddziaływanie trzech dosz może zostać osiągnięte jedynie poprzez zrównoważony, odpowiedni do typu organizmu tryb życia oraz zdrowe odżywianie według zasad ajurwedy. Wszystko czego człowiek doświadcza, co spożywa i czyni wpływa na kształtowanie się jego dosz.
Kuchnia ajurwedyjska zawiera dokładną charakterestykę trzech dosz wraz z opisem potraw polecanych dla poszczególnych konstytucji ciała. Spożywanie pokarmów dostosowanych do typu osobowości wprowadza człowieka w stan równowagi, zapewnia organizmowi dobrą przemianę materii i pomaga oczyścić organizm. Ponadto znajdziemy tutaj dokładny opis przypraw, które w kuchni wegetariańskiej odgrywają istotną rolę, a co najważniejsze dowiemy się z tej praktycznejwegetariańskiej książki jakie potrawy spożywać w jakich porach roku.
Kuchnia ajurwedyjska to nie tylko egzotyczna kuchnia indyjska. Również europejskie artykuły spożywcze, rosnące u nas zioła, warzywa i owoce, można przyrządzać zgodnie z zasadami ajurwedy. Potrawy odpowiadają porom roku, są proste w przygotowaniu, a mimo to wyrafinowane w smaku.
„Ta wegetariańska książka kucharska jest w wielu miejscach tak niezwykła, zawiera tak dobre przepisy i jest tak pięknie wydana, że zasługuje na najwyższe uznanie. Godna polecenia ciekawym świata kucharzom, poszukującym przepisów na pyszne potrawy wegetariańskie”.
„Wszystkie potrawy są łatwe do wykonania, niezwykle smaczne, tanie, a podstawowe składniki można nabyć bez problemu w sklepie tuż za rogiem. Nie tylko dla zwolenników ajurwedy – naprawdę dobra książka kucharska!”