Podstawy żywienia człowieka z zadaniami

Nowe

R. Gajda, A. Kołodziej

Rok wydania2018
Oprawamiękka
Ilość stron302
Format168 x 238 mm
ISBN978-83-7846-110-4

Poleć znajomemu

54,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 60,00 zł

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych.

 

Książka została podzielona na pięć głównych części:

  • energia i składniki pokarmowe,
  • żywność- wartość energetyczna i odżywcza,
  • ocena żywienia,
  • problemy żywieniowe ,
  • planowanie żywienia.

 

Podręcznik jest oparty na kompletnej i aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Unikatową wartością książki są zadania, dzięki którym czytelnik może sprawdzić i pogłębić swoją wiedzę.

SKRÓCONY SPIS TREŚCI:

Przedmowa 

Część I Energia i składniki pokarmowe 

1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka 

2. Składniki odżywcze 

3. Woda i elektrolity 

Część II Żywność - wartość energetyczna i odżywcza 

4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny 

5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny 

Część III Ocena żywienia 

6. Ocena sposobu żywienia 

7. Ocena stanu odżywiania 

8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty 

Część IV Problemy żywieniowe 

9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje 

Część V Planowanie żywienia 

10. Układanie jadłospisów 

11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 

12. Ocena jadłospisów 

13. Zasady planowania diet 

Podobne produkty