Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

Nowe

W. Bednorz, J. Biernat, P. Biernat, M. Bronkowska, J. Wyka

Rok wydania2018
Oprawamiękka
Ilość stron248
Format169 x 238 mm
ISBN978-83-7846-095-4

Poleć znajomemu

49,00 zł Cena detaliczna

Autorzy w przystępny sposób stali się przekazać najważniejsze informacje nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu przyzwyczajanie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich, Pacjenci z dobre uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej chorobie wiedzieć jak najwięcej!

SPIS TREŚCI

1. Cukrzyca jako choroba przewlekła

1.1 Objawy cukrzycy

1.2 Działanie insuliny w organizmie

1.3 Rodzaje cukrzycy

1.4 Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy

1.5 Powikłania cukrzycy

1.6 Leczenie cukrzycy

2. Farmakoterapia w cukrzycy

2.1 Charakterystyka podstawowych grup leków doustnych zalecanych w leczeniu cukrzycy typu 2

Pochodne biguanidu: metformina

Pochodne sulfonylomocznika: gliklazyd, glimepiryd, glikwidon, glipizyd

Inhibitory α-glukozydazy: akarboza

Leki działające na oś inkretynową

Inhibitory SGLT2 (tzw. flozyny gliflozyny): dopagliflozyna, kanagliflozyna, empagliflozyna

Pochodne tiazolidynodionu (glitazony)

2.2 Charakterystyka insulin zalecanych w leczeniu cukrzycy typu 1 i typu 2

Insuliny ludzkie

Analogi insuliny

Dawkowanie preparatów insuliny

Modele insulinoterapii

Dobór długości igieł do iniekcji insuliny

Ważna zalecenia dotyczące prawidłowej iniekcji insuliny

3. Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę

3.1 Szczegółowa charakterystyka składników diety z ograniczoną zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów

3.1.1 Węglowodanych (sacharydy) przyswajalne i nieprzyswajalne

3.1.2 Naturalne węglowodany oraz substancje intensywnie słodzące: półsyntetyczne i syntetyczne

Półsyntetyczne środki słodzące (polialkohole, poliole)

Syntetyczne intensywne substancje słodzące

3.1.3 Białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

3.1.4 Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

3.1.5 Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Substancje witaminopodobne

3.1.6 Składniki mineralne

Makroelementy

Mikroelementy

3.1.7 Zasady wykorzystania wymienników dietetycznych do układania jadłospisów

4. Niedobory witamin i składników mineralnych, które mogą się ujawnić u chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety

5. Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na cukrzycę

5.1 Warzywa

5.2 Owoce

5.3 Produkty zbożowe

5.4 Tłuszcze roślinne i zwierzęce

5.5 Mleko i przetwory mleczne

5.6 Jaja

5.7 Nasiona roślin strączkowych

5.8 Orzechy

5.9 Mięso czerwone i białe oraz mięso ryb

5.10 Probiotyki i prebiotyki

5.11 Napoje

5.12 Przyprawy

6. Interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i suplementów diety

7. Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy

8. Cukrzyca a aktywnośc fizyczna

9. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w trakcie leczenia cukrzycy

Podobne produkty