Nowe
W. Bednorz, J. Biernat, P. Biernat, M. Bronkowska, J. Wyka
Rok wydania | 2018 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 248 |
Format | 169 x 238 mm |
ISBN | 978-83-7846-095-4 |
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Poleć znajomemu
Autorzy w przystępny sposób stali się przekazać najważniejsze informacje nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu przyzwyczajanie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich, Pacjenci z dobre uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej chorobie wiedzieć jak najwięcej!
SPIS TREŚCI
1. Cukrzyca jako choroba przewlekła
1.1 Objawy cukrzycy
1.2 Działanie insuliny w organizmie
1.3 Rodzaje cukrzycy
1.4 Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy
1.5 Powikłania cukrzycy
1.6 Leczenie cukrzycy
2. Farmakoterapia w cukrzycy
2.1 Charakterystyka podstawowych grup leków doustnych zalecanych w leczeniu cukrzycy typu 2
Pochodne biguanidu: metformina
Pochodne sulfonylomocznika: gliklazyd, glimepiryd, glikwidon, glipizyd
Inhibitory α-glukozydazy: akarboza
Leki działające na oś inkretynową
Inhibitory SGLT2 (tzw. flozyny gliflozyny): dopagliflozyna, kanagliflozyna, empagliflozyna
Pochodne tiazolidynodionu (glitazony)
2.2 Charakterystyka insulin zalecanych w leczeniu cukrzycy typu 1 i typu 2
Insuliny ludzkie
Analogi insuliny
Dawkowanie preparatów insuliny
Modele insulinoterapii
Dobór długości igieł do iniekcji insuliny
Ważna zalecenia dotyczące prawidłowej iniekcji insuliny
3. Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę
3.1 Szczegółowa charakterystyka składników diety z ograniczoną zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów
3.1.1 Węglowodanych (sacharydy) przyswajalne i nieprzyswajalne
3.1.2 Naturalne węglowodany oraz substancje intensywnie słodzące: półsyntetyczne i syntetyczne
Półsyntetyczne środki słodzące (polialkohole, poliole)
Syntetyczne intensywne substancje słodzące
3.1.3 Białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3.1.4 Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
3.1.5 Witaminy
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Substancje witaminopodobne
3.1.6 Składniki mineralne
Makroelementy
Mikroelementy
3.1.7 Zasady wykorzystania wymienników dietetycznych do układania jadłospisów
4. Niedobory witamin i składników mineralnych, które mogą się ujawnić u chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety
5. Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na cukrzycę
5.1 Warzywa
5.2 Owoce
5.3 Produkty zbożowe
5.4 Tłuszcze roślinne i zwierzęce
5.5 Mleko i przetwory mleczne
5.6 Jaja
5.7 Nasiona roślin strączkowych
5.8 Orzechy
5.9 Mięso czerwone i białe oraz mięso ryb
5.10 Probiotyki i prebiotyki
5.11 Napoje
5.12 Przyprawy
6. Interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i suplementów diety
7. Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy
8. Cukrzyca a aktywnośc fizyczna
9. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w trakcie leczenia cukrzycy
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna
Cena detaliczna